Versió accessible
 
   

Cerca al nostre web
 
Història i arqueologia
Claustro de Miramar L'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria

Navegant incansable, explorador, escriptor de llibres de viatges apassionat de l’art i la ciència, es va sentir fascinat per Mallorca des que va arribar per primera vegada al 1867.

L'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria (1847-1915) va arribar per primera vegada a Mallorca al 1867 viatjant d’incògnit sota el nom de comte de Neudorf. La naturalesa de l’illa, la immensitat del mar i la serra de Tramuntana el van seduir. Per això, durant l’últim terç del segle XIX va adquirir un gran nombre de finques mallorquines, algunes de les quals han estat declarades Béns d’Interès Cultural.


Miramar es va convertir en el centre de totes les seves possessions i allà rebia a totes les seves visites que es sentien captivades per la bellesa del paisatge i les quals es poden considerar com els primers turistes de Mallorca: el pintor i escriptor francès Gastón Vuillier; els prehistoriadors Bartoli i Cartailhac; el naturalista espanyol Odón de Buen; el botànic i rector de la Universitat de Ginebra Roberto H. Chorat; l’escriptora Margarita D’Este; els poetes Rubén Darío i Jacinto Verdaguer ... y la seva gran amiga Sissi. L’emperadriu d’Àustria compartia amb el seu cosí l’Arxiduc el seu amor per la naturalesa i per l’illa, i les seves visites i estades en la mateixa eren habituals.

En l’actualitat Miramar acull un museu on es troben alguns objectes, documents i obres d’art relacionades amb els mons que van viure Llull i l’Arxiduc. Es pot visitar la possessió amb la seva antiga 'tafona' (molí d’oli), el jardí i el claustre que l’Arxiduc va fer reconstruir a partir d’uns arcs gòtics del segle XIII, la biblioteca, el saló d’actes, la Torre del Moro, el mirador amb esplèndides vistes al mar, la capella...

Son Marroig en el terme de Deià és una altra de les propietats que l’Arxiduc va comprar, i va reformar l’antiga casa conservant la torre fortificada del segle XVI i realitzant ampliacions d’estil italià.

Actualment Son Marroig acull el Museu Arxiduc Lluís Salvador que exhibeix objectes i records de l’Arxiduc, una col·lecció de ceràmica i una de pintura mallorquina del segle XIX. Des de 1978 se celebra allà el Festival Internacional de Deià dedicat a la música de cambra.

La casa de camp de S’Estaca, als voltants de Valldemossa, va ser temps enrere la residència que l’Arxiduc va compartir amb Catalina Homar, l’administradora oficial dels seus béns. El propietari actual d’aquesta finca d’arquitectura morisca és l’actor Michael Douglas i la seva exdona Diandra.

S'Arxiduc, com se’l coneix popularment, sempre va tenir una gran voluntat d’integració en la societat mallorquina i fins i tot va aprendre català. L’any 1877, com a agraïment a la seva tasca de divulgació, va ser distingit amb el títol de ciutadà honorari de la ciutat de Palma, que, més tard, al 1910, es va fer extensiu a tota l'illa de Mallorca.[imprimiu-lo]
[enviar a un amic/amiga]
Pla de Mallorca
cultural tours
Oficines d'informació turística
Rutas guiadas/Guided Tours
illes balears, ibatur
Professionals Contactau Butlletí Avís legal